CAMINO CREATIVO
life_is_art.PNG

Un complex de practici artistice transpersonale, într-un cadru șamanic, pentru experiențe colective transcedentale, vindecare, educație și creștere personală

 

Acest corp respiră, este viu și în mișcare. Conține emoții, instincte, intuiție, memorie ancestrală ... și se exprimă prin joc, creativitate, curiozitate ... și, de asemenea, prin tăcere, observație, inacțiune. Este un geamantan plin de conexiuni, sisteme, un ghid concret și practic pentru a ne reuni cu o conștiință universală superioară.

 

 

Principiul de bază în care este înrădăcinat CAMINO CREATIVO este că acea capacitate a noastră pierdută, de a fi în armonie cu universul și de a deveni creatori împuterniciți ai realității noastre, poate fi recuperată, antrenată și amplificată prin artă, spirit de joacă și creativitate atunci când acestea au un scop transpersonal/șamanic vindecător.

 

Scopul CAMINO CREATIVO este de a contribui:

 • Individual, la crearea și consolidarea căii noastre personale în existență

și

 • Colectiv, la conștientizare, vindecare, memorie, bucurie, spirit de joacă, transformare ...

 

Într-un cuvânt, Evoluție

PROGRAMUL DE FORMARE CAMINO CREATIVO

Pentru a oferi o experiență care poate fi integrată în viață într-un mod concret, învățăturile CAMINO CREATIVO au fost organizate pe diferite niveluri, care împreună  constituie programul de formare Camino Creativo.

 

 

Fondul învățăturilor se stabilește pe trei ramuri principale:

 

 • Aspectul creativ-experiențial, prin joc și artă cu accent transpersonal

 • Aspectul de vindecare șamanic care dă scopul și cadrul de lucru ritualic

 • Și fundamentul științific care este legat de teoria evoluției biologice- în special prin studiile Neoteniei, precum și de fizica cuantică; aceasta susține cu dovezi clare efectul acestor practici

Programul a fost conceput de Nicolas Cambas ca rezultat al cercetării sale empirice și academice în aceste discipline. Nicolás Cambas (Argentina), artist care cercetează domeniul artei, al șamanismului, al artei transpersonale și societatea. El a dus o viață nomadă timp de peste un deceniu prin America de Sud, oferind la schimb clovneria și muzica triburilor ando-amazoniene, pentru practicile lor șamanice tradiționale. S-a dezvoltat ca și clovn, interpret și regizor, dar și ca terapeut și a creat programul pedagogic cu abordare transpersonală, denumit  CAMINO CREATIVO (Calea creativă). El predă și este interpret în mod regulat în America și Europa. Aici găsiți biografia lui

http://nicolascambas.weebly.com/bio.html

 

Programul presupune o serie de 5 pași care pornesc de la recunoașterea și înțelegerea propriei capacității creatoare (nivelul 1), spre tărâmurile vindecătoare ale umbrei (nivelul 2), până la o înțelegere practică a scopului existenței și a limbajului universal (nivelul 3 ), apoi la procesul de aplicare a tuturor acestor experiențe anterioare pentru a-ți dezvălui mitologia personală într-o creație concretă (nivelul 4) și în final, încheierea procesului cu o călătorie inițiatică având semnificația unui ritual de trecere către propria ta cale creatoare (nivelul 5).

 

Fiecare nivel este un atelier de 3 sau mai multe zile. Conținutul este 70% practic și 30% teoretic. Ultimul nivel este o călătorie de 2 săptămâni în Ecuador.

 

Puteți participa la câte niveluri doriți, dar numai de la început (puteți participa la nivelul 2 doar dacă ați făcut primul nivel înainte și așa mai departe).

Se primesc credite pentru Formarea în Psihoterapie Transpersonală.

Cursurile sunt susținute în limba engleză cu traducere în română.

NIVELUL 1
 
Trezirea sinelui tău creativ/creator
Creativitatea transpersonală în viață
14-16 februarie 2020, București
Deschis pentru toată lumea
Cost: 210 Euro
LEVEL1.PNG

Conţinut:

 • Trezirea chakrelor 1 și 2

 • Corpul jucăuș / Spiritul de joacă șamanic

 • Procesul creativ transpersonal

 • Intuiție, emoții, iubire, empatie

 • Forțele creative feminine și masculine, relații

 • Activitatea de “a te prosti jucându-te” și pierderea importanței de sine

 • Introducere în Neotenie 

 

Acest nivel funcționează ca o punte de legătură între pământul creativ al artei și teritoriile adânci/ ale șamanismului. Înțelegem partea noastră creatoare ca fiind divinul manifestat în noi înșine, iar acest dar uimitor pe care îl avem poate fi experimentat și exprimat pe deplin prin joacă/spirit de joacă. Spiritul de joacă poate fi văzut ca inteligența creativă în acțiune. Ca ființe contemporane non tribale, avem nevoie de spații de acțiune care să fie concrete și practice și care să ne permită să fuzionăm cu experiența șamanică fără efort sau cunoștințe anterioare. Jocurile sunt cadre creative care permit apariția spiritului de joacă. Adăugând un Scop unui joc, acesta devine un ritual transpersonal creativ care ne poate ajuta să ne vindecăm, să eliberăm blocaje emoționale, să transformăm tiparele și să găsim scopuri noi și mai autentice în viață.

NIVELUL 2
 
Descoperă trickster-ul din tine
Umbra în viață
11-13 septembrie 2020
Doar pentru persoanele care au participat la nivelul 1 
Cost: 240 Euro
Level2.PNG

Conţinut:

 • Chakra a 3-a, a 4-a și a 5-a

 • Arhetipul Trickster-ului (Joker-ului, Nebunului)

 • Umbra: Personal și Transpersonal

 • Creativitatea prin umbră

 • Integrarea șamanică a umbrei și a luminii

Scopul acestui nivel este de a aduce umbra în lumină și de a o lăsa să devină un aspect integrat și funcțional al nostru, crescându-ne astfel conștientizarea, puterea personală și creativitatea. Lucrul cu umbra este puternic și atât de necesar! Și numai prin recunoașterea și înfruntarea ei ne recăpătăm în întregime propria putere. Dar ne este frică de acest lucru! Bineînțeles! Ne este atât de frică să intrăm în potențialul nostru maxim. Trickster-ul (Nebunul, Joker-ul) din noi înșine ne păcălește pentru a evita să fim transformați în lumină. În acest atelier vom păcăli trickster-ul și vom deveni tricksteri ai realității, învățând cum să spargem tiparele care ne țin blocați în procesul nostru și să transformăm umbra într-o forță care lucrează  pentru noi și nu împotriva noastră.

NIVELUL 3
 
Viața ritualurilor
Șamanism și Ritualitate în viață.
12- 14 februarie 2021
Doar pentru persoanele care au participat la nivelurile 1 și 2
Cost: 240 Euro
level3.PNG

Conţinut:

 • Aspecte practice și filosofice ale Ritualității

 • Energia creativă /sexuală

 • Limbajul simbolic și Arta de a povesti

 • Spațiu sacru, 5 elemente, 7 direcții

 • Scopul

 • Introducere în șamanismul din Anzi și „Ritualul Despacho”

 

 

Dacă vă vedeți viața ca pe o creație și doriți să vă îndepliniți visele și obiectivele, trebuie să aveți spatii de desfășurare care să fie aliate cu Universul. Ritualurile reprezintă modul de a vorbi cu Universul. Tot ceea ce ne înconjoară este viu, vibrează, iar ritualismul este o modalitate de a influența această vibrație. Ce înseamnă sus și ce înseamnă jos? Est și Vest? Cum comunicați cu alte vibrații? Ce este un scop? Cum poți să stabilești un scop și să îl lansezi în univers? Cum poți intra în acord cu vocea interioară, dincolo de tiparele emoționale și intelectuale?

În cadrul acestui atelier vom urmări:

 • Să oprim timpul obișnuit și să ne reconectăm cu esența extraordinarului

 • Să ne conectăm cu copilul nostru interior și cu dorințele noastre autentice

 • Să ne descoperim / clarificăm rolul în existență

 • Să ne descoperim / clarificăm scopul și să-l lansăm în univers

 • Să primim o inițiere pentru a deveni parte a universului într-un mod conștient

 

Aspectele ritualice vor fi gestionate prin intermediul Codurilor Andine, o filozofie practică ce provine din tribul peruvian Qeros, și prin elemente psiho-magice (arta într-un mod ritualic). Nu este o religie, nici o dogmă. Acestea sunt instrumente pentru o pentru o viață mai creativă, trăită în mai multă putere personală.

NIVELUL 4
 
Creatorul
Magia în viață
9 - 12 septembrie 2021
Doar pentru persoanele care au participat la nivelul 1, 2 și 3
Cost: 360 Euro
level4.PNG

Conţinut:

 • Proces creativ ghidat, personal/individual  și colectiv

 

În cadrul acestui nivel, atât grupul cât și fiecare participant vor fi ghidați în crearea unui ritual personal, folosind toate instrumentele introduse la nivelurile anterioare.

NIVELUL 5
 
Călătoria în mijlocul misterului
2 săptămâni în Ecuador - Februarie 2022
Datele și prețul vor fi confirmate cu grupul
în funcție de numărul de participanți și de disponibilitate. 
level5.PNG

Acest nivel reprezintă al cincilea element. Ne vom întâlni în țara șamanilor și vom fi impreună cu învățători unici în contexte deosebite. Nu va fi o călătorie turistică, ci o adevărată călătorie în noi înșine. Această experiență și toată pregătirea anterioară vor deschide ușile la nivel larg tuturor celor interesați de a-și continua procesul șamanic de învățare, oferindu-le o bază reală și puternică de înțelegere și practică pentru a integra aceste experiențe și pentru a proiecta căi personale în interiorul și în afara lor. Conținutul călătoriei rămâne secret până la atingerea nivelurilor anterioare.

DE CE?

Noi, oamenii contemporani, suntem fiii și fiicele unei revoluții a paradigmei existente în spațiul dintre două lumi: una aflată la final, alta ce urmează să se nască. Am pierdut din vedere de unde anume venim și nu avem nici o idee clară încotro ne îndreptăm. Născută din această existență a contrastelor, nevoia instinctivă de a exista în armonie cu Universul care ne înconjoară strigă din interiorul nostru tot mai tare și MAI TARE!

 

Deci, cum putem să ne acordăm din nou la fluxul creației universale care ne înconjoară?

 

După cum ați observat deja, fizica cuantică a dat mâna cu tradițiile ancestrale și cu miturile lor despre creație, confirmând experimental ceea ce a fost un secret deschis încă de la începutul acestei ere:

OBSERVATORUL ESTE IMPLICAT ÎN CREAREA REALITĂȚII OBSERVATE.

 

Ce ar putea fi mai puternic decât această afirmație? Se pare că nu suntem doar „victime ale circumstanțelor exterioare”. Suntem întotdeauna creatorii gândurilor, emoțiilor și acțiunilor noastre, iar acest lucru are un impact uriaș în crearea experienței noastre; și astfel avem o înaltă capacitate creatoare de a schimba lumea ce se așterne înaintea noastră.

 

Suntem existențe spirituale care trăiesc o experiență umană. Natura noastră transpersonală, divină, creatoare, ne oferă posibilitatea de a transforma realitatea din fața noastră, capacitatea de a transforma această poveste colectivă și viețile noastre personale într-o existență mai armonioasă, însă am uitat cum să o folosim! Este nevoie  să ne amintim că, dacă vom decide astfel, viața noastră poate deveni o CALE CREATIVĂ. O cale împărțită pe drumuri infinite și care se desfașoară într-un loc de joacă creativ: Mama Pământ. Și prin extensie, în întregul Univers.

CINE POATE SĂ PARTICIPE LA ACEST PROGRAM?

Acest program este destinat oricărei persoane dornice sa evolueze, să își extindă limitările, să se vindece și să obțină tehnici noi în creșterea sa personală, în expansionarea conștienței, în abilitatea de a se conecta la  creativitatea din viața sa.

Cu toate acestea, este recomandat participantilor care au minim 18 ani.

CE VEI OBȚINE PRIN ACEST PROGRAM?

Prin acest program vei obține transformarea pe scară largă în orice domeniu al vieții pe care decizi să-l redescoperi într-un mod creativ. Îti vei amplifica puterea personală și vei deveni mai intuitiv, empatic, jucăuș și creativ. Vei fi inițiat într-o logică diferită, care îți va permite, ca individ și ca ființă socială, să creezi o realitate diferită într-un mod mai activ, empatic și conștient, pentru tine și calea ta, pacienții tăi, familia și prietenii tăi, comunitatea ta și lumea întreagă.

CE ABILITĂTI, INSTRUMENTE ȘI TEHNICI VOI ÎNVĂȚA?

Prin Programul de formare CAMINOCREATIVO vei învăța să:

 

 • Recunoști într-un mod experiențial artistul și vindecătorul din interiorul tău;

 • Te joci în moduri transformatoare care îți vor permite să-ți transformi tipare sociale și individuale, judecăți, boli ale organismului și boli psihologice, cum ar fi importanța de sine, ego-ul, dramatizarea, măștile, rigiditatea, timiditatea, închiderea, individualitatea, frica, tristețea, pierderea sensului, depresia, etc;

 • Te înrădăcinezi în corpul fizic pentru a-ți consolida conexiunea cu momentul “aici și acum” și cu dimensiunea transpersonală

 • Aduci eliberarea și curgerea naturală/ fluxul natural în corpul tău emoțional;

 • Provoci logica minții tale raționale în moduri creative, transformatoare și constructive;

 • Deschizi  procese neotenice în tine și în comunitatea care te înconjoară;

 • Folosești tehnologii șamanice, cum ar fi scopul, câmpurile energetice pentru creație și vindecare, limbajul simbolic și ritualul într-un mod universal non dogmatic;

 • Experimentezi și aplici tehnici provenind din artă, teatru, clovnerie, dans și mișcare, livrate cu o abordare transpersonală/ aplicate într-o manieră transpersonală;

 • Creezi medii potrivite pentru a lansa propriile intuiții creative în exerciții concrete pe care le poți împărtăși oamenilor;

 • Relaționezi cu existența într-un mod mai puternic și mai împlinitor, clarificându-ți scopul în viață și începi să mergi pe propria ta cale creatoare.

PRIMIM O BIBLIOGRAFIE PENTRU ACEST PROGRAM?

Da! Cu câteva luni înainte, pentru fiecare nivel, vei primi link-uri și titluri de materiale bibliografice care vor susține teoretic lecțiile fiecărui nivel.

CE ESTE NEOTENIA?

La nivel biologic, Neotenia este păstrarea caracteristicilor copilului în adultul unei specii. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, în diferite momente la diferite specii, iar fenomenul este complex. Să spunem doar că, la specii inteligente ca a noastră, înseamnă, printre altele (caracteristici fizice), continuarea în adult a caracteristicilor infantile, cum ar fi curiozitatea, jocul și creativitatea. De asemenea, cooperarea în locul concurenței. Acest fenomen, care modifică într-un mod pozitiv și evolutiv cursul unei specii, poate fi cauzat sau oprit de factori externi. În cazul ființei umane, jocul, arta, dansul, creativitatea stimulează dezvoltarea neotenică. De asemenea, criza economică, conflictele, pericolul și defensivitatea o reduc și o opresc. Se poate vorbi mult despre Neotenia, dar ideea de baza aici este că acest potențial evolutiv este stimulat în noi de CAMINO CREATIVO, nu numai pentru noi înșine, ci pentru toate speciile.

 

Mai multe informații despre Neotenia: www.neoteny.org

CARE ESTE REZULTATUL SPECIFIC, IN OAMENI,
AL SESIUNILOR CAMINO CREATIVO?

După această experiență, majoritatea oamenilor se simt împuterniciți, intră în contact cu emoțiile ascunse sau adormite și le înțeleg într-un mod nou, simt bucurie, iubire, deschidere, conștientizare a umbrelor și a tiparelor inconștiente, devin conștienți de ei înșiși și de ceilalți într-un mod nou, empatic, proaspăt și profund creativ. Au existat diverse experiențe de vindecare a traumelor din trecut, iar unul dintre cele mai puternice rezultate ale procesului este impactul pe care îl are în aducerea noastră direct în Prezență.

 

 

CAMINO CREATIVO crește conștientizarea faptului că suntem principalii creatori ai propriei noastre realități și că putem decide ce fel de viață dorim să trăim prin emoțiile, gândurile și acțiunile noastre.

Acestea sunt câteva mărturii de la oameni
care au experimentat lucrul cu Nicolas: